Det är något speciellt med hästar

04 maj 2020
patrick pettersson
Det är något speciellt med hästar

Visst är det något helt speciellt med hästar. Dessa stora vackra djur som låter oss hållas och bestämma. Detta trots att vi om de bestämde sig inte skulle ha en chans. Kloka djur som kan konsten att kommunicera med oss människor på ett alldeles speciellt sätt. De känner av sinnesstämningar och kan både pigga upp och trösta lika väl som att ge sig ut i en galen och lekfull galopp i hagen som piggar upp och får vem som helst att le. Dessa fantastiska djur som kommer i så många olika storlekar och färger. Det finns en häst för alla om man bara tillåter dem att komma nära.

 

Hästsporter i olika former

De flesta av oss kanske nöjer sig med att betrakta och njuta av det vackra hos dessa magnifika djur. Andra älskar att delta i olika sporter där hästarna spelar en central roll. En stor sport är trav som ofta visas på tv. Men gillar man att rida är dressyr och hoppning något som kanske ligger lite varmt om hjärtat. De flesta börjar med ponnyridning och lär sig steg för steg att behärska ridningens konster. Har man tur finns en ridskola i närheten som erbjuder nybörjarlektioner för den som är nyfiken.

 

 

Så mycket mera än bara ridning

Känslan när man kommer in i stallet en morgon. Lugnet och ljudet av hö som tuggas. Någon gnäggar eller ger ifrån sig försiktiga läten till hälsning. Ett huvud sticker ut över boxkanten och söker efter morgonens första smekning över mulen. Om turen är framme kanske en morot finns att få av besökaren som nyss kommit. Att få vara nära och dela vänskap. Att sadla upp och ge sig ut på en tidig ritt i skogen medans fåglarna kvittrar, det är magi.  Så googla på exempelvis ponnyridning i Stockholm och börja äventyret redan imorgon.

Fler nyheter