Affischer till barnrum inkluderar inte Skriet

10 juli 2021
jonas olsson

Hur inreder du väggarna i dina barns rum? Hänger du upp klassiska och dyra konstverk i sovrummen? Nu känner förstås ingen dina barn bättre än du själv, men känslan är kanske inte att de hade uppskattat en Picasso-tavla ovanför sin säng. Eller en kuslig Mona Lisa som sitter och har ögonen på barnen och kastar dömande blickar på dem när de ska sova. De skulle nog inte heller uppskatta en kopia av Skriet som det sista de ser innan de försöker somna. 

Om nu dina barn är som de flesta barn och inte konstkritiker av det mognare slaget, så hade de antagligen tyckt bättre om affischer till barnrum i sina utrymmen. Istället för obehagliga porträtt från 1500-talet passar det nog bättre med lekfulla och tecknade figurer på väggarna istället. Kanske på djungeldjur, dinosaurier eller superhjältar. Men som sagt, du känner dina barn bäst själv. Du vet bättre än någon annan vad de skulle uppskatta på sina väggar. 

 

 

Barnen får bestämma

Rent generellt så är det nog dock ingen vild gissning att barn föredrar dinosaurierna eller de tecknade figurerna på sina väggar. Åtminstone framför konstverken som nämndes ovan. När man är barn bryr man sig inte så mycket om det monetära eller kulturella värdet på det som hänger på väggarna. Det som är viktigt är att man tycker om och blir glad av de bilder som man får se. Det hade varit ganska trevligt om även vuxna hade tänkt så där. 

Vill du ha en kopia på Mona Lisa i ditt eget sovrum så kör i vind. Men tvinga inte på någon kulturell uppfostran på dina barn. Låt de själva välja vilka affischer och wallstickers de vill ha i sina rum. Det är ju faktiskt deras rum. Inte ditt. Det är barnen som ska sova, leka och göra läxorna där inne. Inte du.

Fler nyheter