Allt om tandreglering

24 maj 2021
Lily Hansen

Det finns många skäl till att behöva en tandreglering. Vanligtvis sitter tänderna snett och bettet blir i dessa fall lite skevt. Det i sin tur kan orsaka att käkarna spänns och man får huvudvärk. Tänderna kan också sitta för tätt och då blir det svårt att hålla rent överallt. Bakterierna kan då frodas fritt och som ett brev på posten kommer ett och annat hål i tänderna. Tack och lov finns det tandtråd men det är inte alltid det hjälper i alla fall. 

Men den absolut vanligaste orsaken till att man vill reglera sina tänder handlar om estetiska skäl. Ett vackert leende där tänderna lyser vit på en rak rad är det nog inte många som skulle tacka nej till. Det gör att många människor gärna betalar för att få sina tänder fixade. Det är lätt att förstå, då den enda personen man med säkerhet vet att man kommer träffa resten av sitt liv, är sig själv. Tänk att få ge sig själv ett fantastiskt leende varje morgon. Det lyfter humöret och skapar glädje.

 

 

Tandställningar för olika behov

Det finns olika tekniker för att reglera tänderna. Ibland måste man dra ut en del om tänderna sitter för tätt och då är det vanligt att man drar fyra stycken. En på varje sida och det behövs göras både i den övre och nedre käken. 

Räls kallas en typ av tandställning som är fastlimmad på tänderna. Det tar ett tag att få ordning på garnityret, men håller man bara ut ett tag så kommer belöningen efteråt. Varje tand får ett alldeles eget fäste och det fungerar som ett litet handtag. På det handtaget kan man sedan dra på en tråd, som oftast är i stål, och spänna den. Tråden vill sedan tillbaka till sitt normalläge och då drar den med sig de tänder som sitter snett. 

Fler nyheter