Det är viktigt att inte strunta i besök hos optiker om man vill ge synen goda förutsättningar

09 juni 2021
Cecilia Olsson

Synen är ett viktigt sinne som man ska vara rädd om. Synförändringar är något som kommer gradvis och är därmed inte alltid så lätta att upptäcka, vilket gör att det kan vara riktigt bra att kontrollera synen med jämna mellanrum. Mellan åldrarna 19 och 64 är det rekommenderat att kontrollera sin syn varannat år, förutom om man använder linser då man ska kontrollera den varje år. Från 5 års ålder upp till 19 år samt över 65 års ålder bör man också kontrollera synen en gång om året.

Varför är det viktigt att göra synundersökningar?

Vid en synundersökning kan optikern upptäcka eventuella ögonsjukdomar och i bästa fall även bromsa dess utveckling. Anledningen till att det är så viktigt att kontrollera barns syn varje år är för att det kan gå ut över deras skolarbete och koncentrationsförmåga om de inte har rätt behandling för ett synfel. En person som är över 65 år rekommenderas att göra årliga kontroller, speciellt om personen kör mycket bil, detta för att även ögat åldras och risken ökar att få grå eller grön starr.

Åldern kan även påverka innan man fyllt 65 år, det är nämligen vanligt att drabbas av presbyopi (ålderssynthet) redan i 40-års åldern. Presbyopi är något som gör att man får sämre syn på nära håll och ögonen får dessutom svårare att vänja sig vid olika avstånd. Detta är något som kan uppstå trots att man inte har något synfel sedan tidigare. 

Duktig optiker i Södertälje

Oavsett om man upplever problem med synen eller ej så kan det alltså vara klokt att kontrollera den med jämna mellanrum, det ger förutsättningar att alltid kunna se så bra som möjligt samt upptäcka dolda ögonsjukdomar i tid. Hos Direkt Optik i Södertälje kan de hjälpa till med allt från synundersökning till val av glasögon eller linser. Där finns legitimerade optiker med lång erfarenhet som alltid sätter kunden i fokus. Läs mer på https://www.xn--optikersdertlje-clb51a.se/.

Fler nyheter