Ett Invaliditetsintyg kan begäras från ditt försäkringsbolag

01 september 2021
william eriksson

Ett intyg kan du behöva ibland och det kan gälla för olika ändamål. Du kan behöva ett arbetsgivarintyg, läkarintyg eller intyg för någonting helt annat. Det kan hända att ditt försäkringsbolag begär ett invaliditetsintyg av dig för att du eventuellt ska få rätt till ersättning för din skada. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag och hör efter vad som gäller för dig.

En av de vanligaste anledningarna till behov av ett sådant intyg är handledsfrakturer. Andra skador som är vanliga då ett invaliditetsintyg kan krävas är rygg- och nackskador. Det finns många olika tillfällen då dessa skador kan uppkomma. Det är bland annat väldig vanligt med skador i hemmet då det är lätt att snubbla på en matta eller halka i duschen eller badkaret.

Olika fritidsaktiviteter kan vara farliga då du lätt kan ramla och få en handledsfraktur eller annan skada. Du kan till exempel ramla omkull när du åker skidor, skateboard eller cyklar. Skador kommer även ofta från trafikolyckor. Om ditt försäkringsbolag inte har underlag nog att bedöma din invaliditetsgrad från journalkopior med mera samt din egen beskrivning av skadan, kan de be dig om ett invaliditetsintyg. Intyget beskriver de kvarstående besvär du har efter skadan.

 

 

Hur gör jag om jag behöver ett invaliditetsintyg?

Du kanske själv har skadat dig och behöver ett invaliditetsintyg. Det första du ska göra är att boka en tid hos en klinik som är specialiserad på Invaliditetsintyg. Där kan du få träffa en specialistläkare i ortopedi med erfarenhet av frakturer samt övriga skador. Du får genomgå en noggrann undersökning och det brukar göras enligt försäkringsbolagets önskemål. Ortopeden ber dig att berätta vilka besvär du upplever att du har kvar efter din skada. 

När du har gjort ditt besök hos kliniken skriver läkaren ett invaliditetsintyg som sedan skickas till ditt försäkringsbolag. Du får även ett exemplar skickat hem till dig.

Fler nyheter