Glasslipning är en vacker konst

21 november 2021
Lily Hansen

editorial

Att slipa glas kan vara både ett hantverk och en konstart. Den som sysslar med yrket är oftast både fingerfärdig och har känsla för det vackra. Att vara noggrann och inte darra på handen är ett plus för alla de som skulle vilja utbilda sig i glasslipning. När man lärt sig slipa glas kan man upptäcka att det kommer förändra karaktären hos glaset väsentligt. 

Man kan till exempel fasa av kanterna vilket brukar ge en vacker effekt. Det går ju även att slipa fram optiska mönster vilket kan ge en fantastisk ljusreflektion, som ett konstverk.

Slipade glas för skönhet eller vardagsbruk

Förr slipades det ofta glas som man drack ur för att ge det en extra elegans. Eftersom det kostade en slant var det inte varje människa som hade råd och det blev därför en fråga om klass som i allt annat som kostar pengar. Glasslipning har alltid varit något lite extra för de som velat ha det i sina hem. 

Det kunde bli sirliga ornament eller raka linjer. Allt eftersom tiderna förändrats kan man se återspegling av det på hur glas till fest och vardag slipades. Att slipa dricksglas inspirerar till lite av varje, det är nog bara fantasin som sätter stopp när det gäller hur mönstrat ett glas kan bli. 

 

image

 

Inte bara för dricksglas

För många år sedan kunde man se handslipat glas i ett och annat fönster på våra hus. Det gav ett vackert ljus men när man idag tittar i ett sådant gammalt slipat fönsterglas är det inte utan att det snurrar lite i huvudet. Idag tillverkas det mycket lite av handslipat glas till husens fönster. För de som skulle vilja syssla med restaurering kan det däremot komma väl till pass. Då är det mer eller mindre nödvändigt att leta reda på någon som kan det här med glasslipning.

Fler nyheter