Medicintekniska produkter – högteknologisk läkarvård

18 juni 2022
william eriksson

editorial

Det finns en del medicinska traditioner som verkar ha funnits länge i olika primitiva samhällen. Tandläkarvården har funnits i mer än 10 000 år och man har sedan stenåldern utfört så kallad trepanering när man borrat hål i skallen. Man vet inte så mycket om hur och varför dessa ingrepp utfördes, men det man kan se är märkena som är kvar i tänder och skallben. Man kan också uttyda att patienterna överlevt ingreppen. Det var alltså inte någon slags tortyr till döds. 

 

Tekniken till hälsans tjänst

Tillsammans med framstegen som gjordes inom naturvetenskap utvecklades även läkarvetenskapen. Med beprövade metoder och systematiska undersökningar kunde man snart ge patienter bättre vård. Från att sjukstugan var stället man gick till för att dö, blev sjukhusen en plats för läkande och tillfrisknande. 

En mängd olika tekniker utvecklades för att förbättra sjukvården, inte minst i samarbete med ingenjörskonsten. Tekniska lösningar ger inte bara bättre hus och vägar utan även bättre hälsa. Idag förutsätter man att man ska få ett gips när man har brutit armen, att man får en hörapparat när man tappar hörseln och ett elektrokardiogram om ens hjärta slår ojämnt. 

 

medicintekniska produkter

 

Medicinsk innovation

Idag är medicinsk ingenjörskonst ett helt eget verksamhetsfält. Får man hjärtsvikt kan man sätta in pumpar i blodkärlen, och insulin kan idag administreras helt automatiskt från inbyggda pumpar. Med högteknologi behövs finmekaniska verkstäder som kan tillverka maskindelar med mycket stora krav på precision och hållbarhet. Moderna leverantörer av medicintekniska produkter håller ingenjörsskapet levande – för ens hälsas skull

Med exakta ritverktyg och avancerade verktyg kan man idag skapa skräddarsydda maskindelar med mycket liten felmarginal. Utvecklingen går fort och med nya innovationer kommer krav på nya delar och nya lösningar på nya behov. Här har tekniker en central roll att utforma banbrytande delar som trots sin nya design har stor hållbarhet. Det behövs när man använder delarna i maskiner som i sin tur används på människor. Människan har kommit en lång väg från tiden då man borrade hål i skallen med en stenborr!

Fler nyheter