Moderna papptak med lång hållbarhet

27 september 2021
william eriksson

Dagens papptak är både snygga och hållbara och passar lika bra för lite äldre fastigheter som för fastigheter av mer modern arkitektur. Dessutom är materialet ett väldigt prisvärt alternativ till både tegel och plåt. Hållbarheten på dagens papptak har dessutom ökat markant och de brukar nu ha en livslängd på ungefär trettio till fyrtio år.

Förr i tiden tillverkades papptak av gammal lump och som beströks med tjära. Dagens moderna papptak är istället gjorda av cellulosabaserat material och med en yta som till största del består av asfalt. Papptak går också att få i olika kulörer som tegelrött, grönt och klassiskt svart. Materialet är följsamt och väger lite vilket gör att det också går snabbt att lägga och arbetskostnaden är därför relativt låg. Den lätta vikten gör också att alla typer av byggnader klarar av att bära upp materialet, men takpapp är också ett av få material som klarar att leda bort regnvatten på helt platta tak. 

 

 

Underhåller man papptaket håller det längre

Ett papptak går snabbt att lägga för den som är van, men det är viktigt att kanter och genomföringar blir täta, annars riskerar man att fukt tränger in. Precis som med andra tak måste också ett papptak underhållas och ibland lagas för att inte åldras i förtid. Att laga och underhålla ett papptak är dock både enkelt och billigt.

Mindre tak av papp som exempelvis på en lekstuga, uthus eller garage kan man ofta klara att lägga själv om man är lite händig. Men ett papptak på ett bostadshus ska man helst låta en takläggare lägga. Ta in offerter från några olika takläggare specialiserade på just papptak. Men var noga med att välja en takläggare som använder sig av väl beprövade material med lång hållbarhet. Det finns också takläggare som lämnar garanti på både arbete och material; https://www.svenskapapptak.se/papptak/.

Fler nyheter