Nya energisnåla fönster med spröjs

25 maj 2021
william eriksson

Ett fönsterbyte kräver en hel del planering och det är framförallt viktigt att man väljer rätt fönster. Det finns många olika fönster att välja mellan och valet måste både passa fasaden och huset, men de måste även vara funktionella. Fönster är mer än glas och är huset av äldre stil måste man också ta hänsyn till detta och kanske välja fönster med spröjs

Framförallt sidohängda fönster med spröjs är en riktig klassiker som passar bra ihop med vår nordiska arkitektur. De går även under namnet allmogestil eller bondestil. Ska man renovera ett äldre hus och vill bevara den charmiga och lite lantliga stilen ska man definitivt satsa på sidohängda spröjsade fönster. Vanligtvis är spröjsade fönster av två glas och inte av tre. Ska man sätta in nya spröjsade sidohängda fönster är det därför viktigt att man även tittar på u-värdet, så att man får välisolerade fönster.

 

Fönster av gediget nordiskt virke

Det finns fönstertillverkare som erbjuder måttbeställda och specialdesignade fönster som passar huset precis. Då kan man få spröjsade sidohängda fönster också i klassisk stil, som exempelvis flaggfönster eller epokfönster. Ska man investera i nya fönster är det viktigt att man även ser till kvaliteten och väljer fönster med lång livslängd som klarar våra tuffa väderförhållanden. Därför har man mycket att vinna på att köpa spröjsade sidohängda fönster av gediget kvalitetskontrollerat nordiskt virke. 

 

 

Aluminiumklädda underhållsfria träfönster med spröjs

Hos vissa fönstertillverkare kan man få spröjsade sidohängda fönster som även är klädda med aluminium på utsidan. Aluminiumklädda fönster finns i alla möjliga kulörer. Materialet skyddar träet och gör att fönstret i stort sätt blir underhållsfritt, samtidigt som man behåller träkänslan på insidan. Det kan vara bra att ta in offerter från två olika tillverkare för att jämföra priser, estetik och kvalitet, men också garantier. Fråga även efter referenser och referensobjekt och kolla upp dessa. 

Fler nyheter