Prova att sy i läder från Leather House

30 mars 2021
patrick pettersson

Ända sedan urminnes tider har människan använt sig av djurhudar för att hålla värmen. I början var det mycket enkla klädnader och fotdon som gick att skapa, men de fyllde ändå sin funktion. Djurhudar användes även i hemmet för att mjuka upp och skapa en varmare och bättre miljö. Men det fanns även ett annat användningsområde för skinnet, nämligen inom bruksföremål.

 

Hållbara band

Istället för att använda sig av någon typ av rep från naturen började man skära av delar från skinnen och göra hållbara band och rep. Det blev en mycket stor skillnad gällande hållbarheten, då skinnet både var flexibelt och mycket starkt. Nu kunde jägare skapa allt ifrån yxor till pilbågar och allt däremellan. Det gick även att använda banden för att forma och hålla fast fotdonen på fötterna, samt att använda som skärp för kläder. Intressant är att om du går in på en sida som idag säljer skinn, exempelvis www.leatherhouse.se, så kan du fortfarande hitta skinn och användningsområden som liknar den första människans.

 

Skapa något eget

Som material är skinn mycket enkelt att arbeta i. Du kanske börjar med att skapa skärp eller någon detalj inom inredning. Men när du väl har fått upp tekniken så finns det möjlighet att skapa möbler, kläder och allt du önskar av skinn. Kanske har du fått prova på att göra något när du gick i skolan och hade slöjd. Då vet du också att det finns olika slags beredningar av skinn som du kan använda till olika ting. 

För kläder ska du använda ett tunnare skinn medan du kan använda ett tjockare för bruksartiklar eller inredning. Det är kul att själv kunna skapa med händerna och dessutom stolt kunna visa upp vad du gjort för din omgivning. Genom att kolla på sidor som säljer skinn är det lätt att hitta ett nytt intresse.

Fler nyheter