Skaffa en klassisk eller extra snabb variant av Rubiks kub

24 maj 2021
Cecilia Olsson

Det finns mängder av olika varianter på det mycket populära mekaniska 3D pussel som kallas Rubik’s kub. Sedan kuben började säljas globalt under 1980-talet har den sålt i över 400 miljoner exemplar och det har dessutom kommit mängder av uppföljare. Förutom att det finns flera producenter som tillverkar Rubik’s kub så finns det också många 3D pussel med en annan form än kub, till exempel finns det pyramider, sfärer med mera. Det har även tagits fram en speciell typ av Rubik’s kub som används vid tävlingar, den kallas Speedcube och är vad man kan kalla en modifierad variant av original kuben. 

Mindre friktion för snabbare resultat

Det finns flera skillnader mellan en klassisk Rubik’s kub och en Speedcube, trots att de vid första anblick ser i stort sett likadana ut och går ut på samma princip, att vrida bitarna till varje sida på kuben är enfärgad. En av de främsta skillnaderna är att det går att justera hur hårt åtdragen en Speedcube ska vara, ju lösare den är desto mindre friktion, vilket gör den lättare att vrida.

Det medför dock en risk att kuben ”poppar” vilket innebär att en eller flera bitar hoppar av om den är för löst åtdragen. Det går enkelt att sätta ihop den igen men det är inte speciellt bra om det sker under en tävling. En Speedcube är dessutom ofta smord med silikon på insidan för att minska friktionen ännu mer och göra den lättare att vrida.

Design med betydande effekt

En annan mycket viktig fördel med en Speedcube är att den kan skära hörn. En Speedcube har rundade hörn som gör att bitarna inte behöver vara i linje med varandra för att man ska kunna vrida på ett lager, det innebär att man kan börja på nästa drag innan det föregående är helt fullgjort. Genom att klicka på Master Rubiks Store hittar man ett brett urval av Speedcubes, klassiska Rubik’s kuber och andra spännande IQ-utmaningar.

Fler nyheter